ПТО
Дніпропетровщини відзначає День
працівників харчової промисловості
18 жовтня в Україні відзначався День працівників харчової промисловості, які забезпечують роботу тисячі великих, середніх і малих підприємств різної форми власності та виробляють майже 20% від загального обсягу промислової продукції.
Це професійне свято було засновано у 2004-му році з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, в яку тоді входило вже близько 8-ми мільйонів представників цієї прекрасної кухарський професії з безлічі країн світу.
На Дніпропетровщині понад 25 професійно-технічних навчальних закладів здійснюють підготовку фахівців для підприємств харчової промисловості. Щорічно понад 3 тисяч випускників стають висококваліфікованими робітниками та отримують перше робоче місце на даних підприємствах.
З нагоди святкування професійного свята в ПТНЗ області проведено заходи з позиціювання робітничих професій цієї галузі.
У Дніпродзержинському центрі підготовки і перепідготовки робітничих кадрів відбулись вікторини та конкурс фахової майстерності серед учнів з професії «Кухар». Не ординарно учасники змагань підійшли до виконання завдань приготування салату «з креативним методом подачі» та приготування страви «з того, що бачиш». Деякі страви членами журі визнані як блюда високої кухні.
Учні та педпрацівники Орджонікідзевського професійно-технічного училища в рамка свята міста провели театралізовану промоакцію під гаслом «Наші робочі руки тобі, любо Україно!». До уваги городян була представлена презентація професії «Кухар». В імпровізованому кафе «Вареничний рай» відвідувачі мали нагоду ознайомитись із асортиментом продукції, продегустувати її та придбати як готові страви так і напівфабрикати.
У Межівському професійно-технічному училищі учні прийняли участь в акції «Сьогодення харчової промисловості», де на прикладі продукції вітчизняних виробників продемонстрували зростання конкурентоспроможності наших харчових продуктів на зовнішніх ринках, їх перевага за споживчими і смаковими властивостями, використання сучасного дизайну тари і упаковки, що виготовляються на натуральній основі.
У деяких ПТНЗ відбулась «Посвята в кухарята» учнів першого курсу, проведено конкурси «Кращий кулінарний ерудит», «Попелюшка», «Спритний в роботі із кухарською технікою». Першокурсники урочисто прочитали клятву майбутніх кухарів та отримали символічний знак кухарської справи – ополоник.
Профтехосвіта Дніпропетровщини намагається на високому рівні здійснювати підготовку робітничих кадрів для харчової промисловості.
Корнієнко М.М.,
в.о. директора НМЦ ПТО
у Дніпропетровській області