Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти
у Дніпропетровській області
Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти
у Дніпропетровській області

Дніпропетровщина впроваджує Стратегію здорового харчування через сучасну підготовку кухарів закладів освіти

У Дніпропетровській області триває системна реалізація Стратегії реформування шкільного харчування, ініційованої МОН та МОЗ України. Основна мета – забезпечити здорове, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, що відповідає сучасним стандартам.

Відповідно до вимог нового ДОС розроблена довгострокова освітня програма за професією «Кухар закладу освіти», де враховані кращі європейські практики, вимоги  НАССР, рекомендації Держпродспоживслужби, а також зміни до шкільного меню.

Для формування необхідних професійних компетентностей здобувачів освіти та осіб із числа дорослого незайнятого населення творчою групою педагогів ЗП(ПТ)О області розроблено навчальні програми за видами робіт за професією «Кухар». Також організовано та проведено чотири хаукасти для педагогічних працівників ЗП(ПТ)О на тему «Технологія приготування страв здорового харчування».

Прикладом ефективного регіонального партнерства стала діяльність Кам’янського центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів. На базі кулінарного хабу «Майстерня смаків» у період з квітня по червень 2025 року підвищили кваліфікацію 107 осіб: майстри виробничого навчання, працівники харчоблоків та здобувачі освіти.

До реалізації Стратегії активно долучився й Криворізький навчально-виробничий центр. За короткостроковими курсами з основами НАССР там пройшли навчання 104 кухарі з освітніх закладів м. Кривого Рогу. Крім того, участь закладу у проєкті «100 майстерень» відкриває можливість створення сучасного навчально-практичного центру — Кулінарного хабу, що стане базою для підвищення професійного рівня кухарів та вдосконалення системи харчування у школах і дитсадках.

Реалізація Стратегії здорового харчування в Дніпропетровській області — це комплексний підхід до модернізації підготовки кухарів, впровадження безпечного та якісного харчування в освітніх закладах і формування здорових харчових звичок у дітей.

Тереса БАБИЧ