Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти
у Дніпропетровській області
Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти
у Дніпропетровській області

Працюємо над розробкою освітньої програми «Кухар закладу освіти»

З метою створення якісного освітнього процесу для майбутніх кухарів закладів освіти, педагоги ЗП(ПТ)О за фахом працюють над розробкою орієнтовної освітньої програми за професією 5122 «Кухар закладу освіти» (ДОС 5122.1.56.1.10; 56.2.29 – 2025).

Основну увагу приділено структурі освітньої програми, яка базується на результатах навчання та включає перелік необхідних компетентностей. Зокрема, у плані освітнього процесу передбачено опанування шести основних результатів навчання, серед яких:

  • Організація харчування у закладах освіти.
  • Приготування страв, кулінарних виробів та напоїв.
  • Подання готових страв та напоїв здобувачам освіти.
  • Приготування страв для дітей з особливими харчовими потребами.

Окремо акцент зроблено на створення умов для доступного та корисного харчування здобувачів освіти. 

При розробці освітньої програми визначено ключові і професійні компетентності; зроблено аналіз відповідності професійних компетентностей навчальним предметам; орієнтовний розподіл годин на загальнопрофесійну, професійно-теоретичну та професійно-практичну підготовку.

Подальша робота робочої групи зосереджена на вдосконаленні змісту освітньої програми відповідно до вимог нового державного освітнього стандарту.

Тереса БАБИЧ